12. Miten ohjaaja vaikuttaa koiraan?
Somessa törmää usein siihen ajatusmalliin, missä haasteiden tai virheiden kohdalla mietitään ja syytellään hihnan toista päätä, sitä jolla on neljä jalkaa, häntä ja pää. Niinhän sen ei pitäisi olla vaan asioita pitäisi katsoa vieläkin laajemmasta kuvakulmasta katsoen sekä kaksijalkaisen, että nelijalkaisen toimintaa. Käytösmallit, opitut tavat, perintötekijät, kasvatus ja ties mikä muu vaikuttaa yksilön toimintaan niin hyvässä kuin pahassa.
Olipa kerran koiranohjaaja, joka ohjasi koiraansa korrektisti, palkkasi sitä aina oikea-aikaisesti ja suoritti kaiken aina täydellisesti ilman virheen virhettä. Koira suoritti täydellisesti ihmistään palvoen ilman mitään epäonnistumisia. Ja näin he jatkoivat päiviensä alusta aina viimeiseen auringonlaskuun. Sen pituinen se.
Niinpä. Ei.
Olen itse pohtinut valtavasti tätä asiaa, että miten ohjaajan mielentilat, ohjaustyyli, tottumukset ja ties mikä muu vaikuttaa erityisesti harrastavien koirakoiden suorituksiin koirakkona. Ohjaajan hektisyys voi luoda koiralle hätäisyyttä siinä missä flegmaattinen ohjaaja voi saada hukutettua koiran aktiivisuuden täysin treenin aikana. Koulutuksellisesti ajatellen eri treenityyleillä treenaavia ohjaajia on lukematon määrä eikä kaikki treenityylit todellakaan sovi kaikille ohjaajille vaikka mitä haluttaisiinkin uskoa.
Itse ohjaajana olin ennen erittäin hektinen kaikkimullehetijustnyt- tyyppiä, jonka vuoksi omasta ohjaamisesta hämmentyi useimmiten niin oma koira kuin oma itse. Mikään ei oikein sujunut kun tuli ennemmin tehtyä kuin mietittyä mitä teki. Ja eihän se missään määrin toiminut tai tuonut toivottavaa tulosta. Kokemattomana ohjaajana voin syyttää kokemattomuutta tässä kohdassa, mutta ikuisesti en pystynyt aloittelijan leiman alla ohjaamaan koiraani, joten kehityttävähän tässä oli.
Kokenut en ole vieläkään, enkä monessa kohtaa todellakaan tarpeeksi taitavakaan, mutta omassa ohjauksessani erityisesti kahden vuoden sisään on tapahtunut huikea muutos parempaan, sillä hektisyys kasvoi maltiksi ja aktiivisuudeksi, kiireisyys asioiden palasteluun ja jäsentelyyn, kokonaisuus kymmeniin pieniin osa-alueisiin ja aloittelijan into loputtomaksi motivaatioksi.
Itselleni tärkeitä asioita omaan ohjaamiseen on tasapaino aktiivisuuden ja passiivisuuden välillä, selkeä ja jaksottunut ohjaaminen sekä koiralle palkkauksen monipuolisuus sekä oikea-aikaisuus. Helppoa se ei ole vieläkään, mutta oma treenityyli, jossa koira haluaa tarjota aktiivisuutta mulle itselleni joko tietoisesti tai huomaamattaan on toiminut tähän mennessä joka koiralle, jota oman koiran ohella oon saanu ohimennen treenata. Se on itselle ollut valtavan opettavaista ja kiittää saan ehdottomasti eri treenityylein kouluteltuja ja erilaisia koiria. Riippumatta siitä, että millainen koira on luonteeltaan on itselle tärkeää toimivaan yhteistyöhön on se, että koiralta löytyy selkeä mustavalkoinen on/off-kytkin, aktiivisuutta ja motivaatiota työskennellä, sillä koira, jota ei kiinnosta, ei myöskään asioita halukkaasti tee.
Monenlaiset ohjaajien tekemät asiat vaikuttavat niin positiivisesti kuin negatiivisesti koiraan, joista negatiivisia ovat erimerkiksi ohjaajan paineistavuus tai hektisyys tai positiivisia kuten sosiaalinen palkka tai ohjaajan mustavalkoisuus kriteerien suhteen. Jokaisessa osa-alueessa ohjaajana voi kehittyä ja monessa kohtaa pitääkin kehittyä. Jokainen meistä löytää uutta tietoa, uusia tapoja, uusia ihmisiä, uudenlaisia koiria ynnämuuta, jonka myötä päivä päivältä kehittyy paremmaksi.
Hektinen ohjaaja helposti säheltää ja häseltää, jolloin koiralla on pää tuplasti yhtä pyörällä kuin ohjaajalla. Hektisyys ei missään nimessä tarkoita ohjaajan aktiivisuutta vaan se usein suorastaan sabotoi sitä. Rauhallinen ohjaaja ohjaa koiraansa selkeästi ja pitää usein paremmin mielessä kriteerit, joita hän haluaa tekemiselle asettaa, kun taas se häseltävä ohjaaja helposti kiirehtiessään luistaa kriteereitään, jolloin koiralle ei ole selkeää se, että mitä siltä missäkin tilanteessa odotetaan.
Toinen itselle henkisesti ongelmallinen ohjaustyyli on ehdottomasti palkkattomuus ja erityisesti laumapalkasta nipistäminen. Tämähän ei tarkoita sitä, että koiraa pitäisi olla palkkaamassa ajan x välein kokoajan vaan sitä, että kun koiraa palkataan se oikeasti _palkkautuu_ kuin, että sille tuupattaisiin kourallinen ruokaa suuhun tai lelu kitusiin ja nakattais autoon. Kaikki koriat tarvitsevat palkkaa. Toiset tarvii lelun, toiset ruokaa, mutta kaikki tarvii laumapalkkaa. Laumapalkka voi olla fyysistä hellyyttä, iloa koiraa kohti, läsnäolo, sanoja, yhteistä ilottelua, mitä vain. Erityisesti sosiaalinen palkka voi olla täysin ohjaajasta riippuen mitä vaan mikä toimii, mutta kunhan koira saa sitä. Ei koira voi tietää tehneensä hyvin jos sitä ei sille kerro. Eikö oo itsestäänselvää?
Mustavalkoisuus ja kriteerit jne on kolmas asia. Mun mielestä erityisesti tavoitteellisesti harrastaville kriteerien mustavalkoisuus pitäisi olla itsestäänselvää, mutta se ei tunnu kaikille olevan. Jos toisena hetkenä palkkaa viisi kymmenestä maahanmenosta, joista viisi oli oikeita ja viidessä koira melkein istuu onhan se koiralle sekavaa. Tai mikä tahansa kuten edistäminen, kulmat (mun lemppari!), asennot jne, jossa koiralle kriteeri ei ole ymmärrettävä on hyvin epäreilua. Jos toisena päivänä palkataan löysästä kulmasta ja toisena vaan tasan 90 asteen kulmasta onhan se maalaisjärjelläkin ihan väärin.
_Kukaan_ meistä ei oo täydellinen, ja me kaikki voidaan kehittyä jos me vaan halutaan. Taitavampia, kokeneempia, idearikkaita tai kouluttajia kannattaa hyödyntää ja ottaa mallia. Hyvä ohjaaja poimii sadoista neuvoista vaan ne itselle toimivat ja muista kiittää kauniisti. Opin tiellä tärkeintä on se, että pyritään aina parempaan omaan itseensä järkevin kriteerein ja tavoittein.
Minulla on teille aivan mahtava kehitystarina, joka toivottavasti avaa mun ajatuksia aiheesta teille selkeämmin kuin romaani, jota voisin itsenäisestä aktiivisuudesta kirjoittaa.
Olen pitkään treenannut sellaisen koirakon kanssa, jossa heidän arkensa oli simppeliä ja toimivaa, ja pohjataidot olemassa. Kuitenkin koulutuksellisesti koiralla oli selkeät ongelmt aktiivisuuden, palkkautumisen sekä työskentelyhalun kanssa. Kysehän ei alusta astikaan ollut siitä, etteikö koira olisi osannut tai pystynyt, mutta he eivät ihan puhtaasti ohjaajan kanssa puhuneet samaa kieltä.
Vuosi sitten koira laahusti hajujen perässä, sinkoili kesken tekemisen hyrräämään jotain muuta, ei leikkinyt, ei oikein syönyt palkkanameja eikä varsinkaan kiinnostunut ohjaajasta. Asioita pohdittiin tuntitolkulla treenejä aloittaessa ja ohjaajan imiessä ideoita kuin pesusieni aloitettiin aika idearikkaat treenit.
Koulutusvaiheita ajatellen ensin rakennettiin koiralle halua työskennellä ohjaajan kanssa motivoituneesti, johon avain oli laumapalkka. Laumapalkan myötä nykypäivänä koira palkkaantuu yli kaiken siitä, kun ohjaaja on koiraan tyytyväinen. Tähän perään asteittain opetettiin leikkiä ja rakennettiin koiran itsevarmuutta palkkaukseen leluilla milloin milläkin tyylillä ja se kantoi nykypäivän tilanteeseen niin paljon intoa, että koira leikkii, taistelee, vastustaa lelua ja aidosti haluaa lelun. Seuraavaksi puututtiin siihen, ettei ohjaaja tee kaikkia töitä koiran puolesta vaan malttaa odottaa ja pyytää koiralta itsenäistä aktiivisuutta ja arvatkaa mitä? No toimiihan se, koira nimittäin löysi oman aktiivisuutensa ja ohjaaja oman rauhan ja koiraurheilun ilon tekemiseen.
Pienet muutokset toivat kyseiselle koirakolle mahtavan alun koerintamalle harrastuksissa, jossa tänä kesänä (!!!) ovat nakutelleet tulosta toisensa perään parantaen kerta kerralta. Oon mahdottoman ylpeä tästä koirakosta, joiden tarinaan oon saanu olla osana omilla tietotaidoillani. Ootte supereita. ♥️
Oon saanu treenata valtavan monenlaisten harrastajien kanssa lyhyen koiraurani aikana, ja jokainen koirakko on tuonut uusia ideoita tai saanut minussa valtavasti halua oppia. Tämä on kantanut hedelmää erityisesti tämänhetkisiin treenikavereihin koirineen, joiden kanssa voidaan oikeasti sekä yhdessä kuin yksittäisinä kehittyä kohti parempaa koiranohjaajuutta. Kiitos tyypit kun ootte ja anteeks kun minä oon. ♥️
Onneks meillä on aina uus huominen eilisen tilalle. 💯♥️